Rotating

Dankzij onze ervaring weten we dat bijna de helft van de schades aan pompen, ventilatoren en elektromotoren leiden tot dure onverwachte stilstandstijden en worden veroorzaakt door het gebrek aan uitlijning van samenwerkende apparaten. 

Waarom uitlijnen?
De overdracht van vermogen van een motor naar een pomp wordt bereikt door de motor-as met de pomp-as te verbinden, hetzij rechtstreeks, hetzij via een koppeling. Een verkeerde uitlijning kan op drie manieren optreden:

  • Radiale (offset of parallelle) verkeerde uitlijning. De hartlijnen van de twee assen zijn evenwijdig maar verschoven.
  • Axiale verkeerde uitlijning. De twee assen zijn uitgelijnd, maar één (of beide) assen zijn gevoelig voor in- en uit beweging langs de middellijn. 
  • Hoekafwijking. De hartlijnen van de twee assen zijn niet evenwijdig. 

Bovendien resulteert het gebrek aan uitlijning van samenwerkende onderdelen in overmatige trillingen, slijtage, die de toestand van de gehele installatie beïnvloeden. 

De traditionele methoden, waarbij gebruik wordt gemaakt van een klok, liniaal en een voelermaat, zijn niet nauwkeurig en kunnen worden gebruikt worden voor het ruw uitlijnen van de machine. 

Beuving Rotating richt zich vooral op het laseruitlijning en trilling metingen van pompsystemen en elektromotoren. Laser-uitlijning is een snelle en zeer nauwkeurige methode, wat van cruciaal belang is voor de levensduur en de bedrijfszekerheid. Trilling metingen worden juist gebruikt voor installaties die in bedrijf zijn, voor het lokaliseren van storingen en het in kaart brengen voor preventief onderhoud.      

Bovendien helpt de nauwkeurige uitlijning om: 

  • Het verlengen van de levensduur van de lagers. 
  • Verminder de spanning in de koppeling. 
  • Verleng de levensduur van de afdichting. 
  • Verminder geluid en trillingen. 
  • Verminder onverwachte storingen en stilstand tijden. 
  • Verlaag het energieverbruik zelfs tot en met 12% 
  • Het verzamelen en rapporteren van metingen volgens ISO-norm zijn uitgevoerd. 
  • Uitlijningsrapport – print met meetwaarden na de uitlijning, voor garantie doeleinden. 

Om een goede uitlijning te behouden, is het belangrijk om trillingen te minimaliseren door het pompsysteem op een goede fundering te bevestigen. 

Industriële pompen worden normaal gesproken rechtstreeks op een machinaal bewerkte grondplaat vastgeschroefd en andere apparatuur wordt erop uitgelijnd en vastgezet. 

Het geheel wordt op een betonnen fundering geplaatst en vastgezet met epoxy- of cementvoegen. 

Bij een juiste constructie kunnen de algehele trillingen aanzienlijk worden verminderd vanwege het dempende effect van de funderingsmassa. 

De algemene regel is dat funderingen minstens driemaal de massa van het pompsysteem moeten hebben voor centrifugaalpompen en vijfmaal de massa van zuigerpompen. 

Wanneer moet de uitlijning worden gecontroleerd? 

Fabrikanten voeren normaal gesproken voorafgaand aan de installatie een voorlopige uitlijningstest uit. 

Het positioneren van het systeem op de fundering, het vervolgens aanbrengen van het leidingwerk, het zou kunnen dat het ongewenste spanningen met zich meebrengen die de uitlijning beïnvloeden. 

Verder kunnen thermische uitzetting en krimp tijdens de eerste gebruiksdagen ook beweging in de assen veroorzaken, wat de uitlijning beïnvloedt. 

De uitlijning moet daarom zorgvuldig en herhaaldelijk worden gecontroleerd tijdens de installatie, tijdens de eerste dagen van gebruik, na onderhoud of reparatie, en periodiek worden gepland. 

De uitlijning van de as moet ook worden gecontroleerd tijdens het aansluiten van leidingwerk. 

Alle componenten moeten worden ondersteund en mogen geen spanningen of spanningen op andere delen van het systeem veroorzaken. 

Als het systeem op een hoger temperatuur werkt, moet de uitlijning worden gecontroleerd met het systeem gevuld met vloeistof en, indien van toepassing, op temperatuur vanwege de kans op thermische uitzetting. 

Onze werkgebieden